Borščs

Borscs-5Kurš gan nezina, ka katra kārtīga sieva no darba mājās vīru sagaida ar boršču (un kotletēm)? Nu, vismaz Krievijā. Vai Ukrainā. Vai vecajos labajos laikos. Es beidzot arī saņēmos un uzvārīju savu pirmo boršču (rindas kārtībā vēl soļanka, ko arī es nekad neesmu gatavojusi; ja godīgi, nesaprotu tos teicienus, ka soļanku vāra no visa tā, kas ir aizķēries ledusskapī; man ledusskapī parasti aizķērušās kādas ievārījuma burciņas un siera gabaliņš, bet soļankai tak vajag visāda veida gaļas, tomātu pastu, dārzeņus un pat melnās olīvas ar citronu). Kas attiecas uz boršču, tad katrā mājā to gatavo pēc savas receptes. Un apkopojot visu dzirdēto, es izvēlējos to, kas likās visērtākā man. Piemēram, ir ļoti liela atšķirība rīvēt svaigas bietes vai vārītas. Citi rīvē svaigas, bet man jau pietiek ar to, ka svaigi burkāni jāsarīvē, tāpēc es rīvēju jau iepriekš novārītas. Vārītas sarīvēt ir daudz vieglāk, ja nav kas palīdz.

Jums vajadzēs:

– gaļu – var liellopu, var cūkgaļu; lielums atkarībā no katla izmēra; labi ir izmantot tos gaļas gabalus, kam vidū ir kauls, no viņiem sanāks bagātīgāks buljons, bet var arī liesu, ja gribas vieglāku

– 3-5 kartupeļus

– šķēlīti vai divas selerijas sakni vai pētersīļa sakni

– 2-3 bietes (viss atkarīgs no katla un dārzeņu izmēra)

– 2 – 3 burkānus

– pusi vai ceturtdaļu kāposta

– tomātu pastu 2 ēdamkarotes (vasaras sezonā var izmantot svaigus tomātus)

– 2-3 ēdamkarotes etiķa 9%

– 3-4 ķiploka daiviņas

– zaļumus (dilles, pētersīļus, lokus)

– lauru lapu, sāli, melnos piparus

– krējumu

Pagatavošana:

1. Lieciet vārīties gaļu. Pievienojiet kādu lauru lapu, melnos piparus, sāli, sasmalcinātus ķiplokus. Vārīšanās laikā noputojiet un vāriet kādu stundu, divas, kamēr gaļa mīksta un izvārījies buljons.

Tai pat laikā lieciet vārīties bietes. Bietes vāriet 1 stundu. Tad nolejiet ūdeni un nedaudz atdzesējiet.

2. Gaļas buljonam pievienojiet nomizotus kartupeļus sagrieztus kubiņos. Ideja ir tāda, ka kartupeļi drīkst izšķīst. Citi liek kopā ar gaļu vārīties nomizotus veselus un pēc tam sastampā, lai zupa tumīga, bet kartupeļi nav atsevišķi jūtami. Es sagriezu gabaliņos un nestampāju.

Pievienojiet arī selerijas vai pētersīļa sakni.

3. Pievienojiet sagrieztus kāpostus.

Borscs-6

4. Notīriet un sarīvējiet uz rupjās rīves burkānu. Lieciet uz pannas uz ļoti lēnas uguns sutināties minūtes 15. Ja jums ir kas sarīvē svaigas bietes, tad variet nevārīt, bet kopā ar burkāniem likt svaigi sarīvēts bietes.

5. Sarīvējiet uz rupjās rīves vārītās bietes. Kad burkāni 15 min sutinājušies, pievienojiet bietes, pielejiet etiķi, pievienojiet tomātu pastu vai tomātus un vēl minūtes 5 visu pasutiniet kopā. Ja dārzeņi ir par sausu, pievienojiet zupas buljonu, lai viss sautējas nevis cepās.

Borscs-7

6. Kad kartupeļi un kāposti gatavi, pievienojiet zupai bietes un burkānus. Pasildiet visu uz ļoti lēnas uguns, tā lai praktiski vairs nevārās, tikai sildās. Ja sāks vārīties, tad zudīs garša un krāsa.

7. Izņemiet gaļas gabalu, atdaliet no kaula, sagrieziet mazos gabaliņos un lieciet atpakaļ zupā.

8. Sasmalciniet zaļumus, pieberiet zupai. Uzlieciet vāku un ļaujiet 5 minūtes savilkties.

Psniedziet pēc vēlēšanās ar krējumu. Vai arī, kā man iemācīja mana draudzene no Krievijas Ksenija, pasniedzot pievienojiet tādu maisījumu piestā saspiestu – aromātisks speķis, ķiploks, zaļumi. Tas piedos borščam pikantu garšu. Man patīk labāk nekā ar krējumu, jo bietes un burkāni paši par sevi ir ļoti saldi dārzeņi, tāpēc klāt prasās kaut kas stiprāks. Ā, un Ksenija saka, ka borščs vienmēr obligāti jāpasniedz ar atdzesētu vodku. Tas pēc jūsu izvēles.

Lai jums labi garšo!

Borscs-2Borscs-1

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Zupas ar birkām , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s