Suši

Sushi-3Šis ir mans pirmais eksperimentālais mājas suši. Izlēmu paeksperimentēt kā sanāk un vai ir vērts pašai to darīt. Pirms tam man likās, ka tas ir pārāk sarežģīti un ka nekas nesanāks – neturēs formu, būs par mīkstu, saplīsīs, nevarēšu sagriezt un tml. Bet tagad, pēc šī eksperimenta, droši varu teikt, ka tas ir visai vienkārši. Un es tagad esmu gatava eksperimentēt ar pildījumiem, ar formu un rīsiem no ārpuses. Es ielikšu youtube video pamācību (svešu, ne manu), lai var redzēt kā rokas darbojas un uzrakstīšu sparotamā latviešu valodā (video ir angliski) visus knifiņus, kas man liekas svarīgi, kas jāievēro, lai sanāk viss labi. Bet sākam ar sastāvdaļām.

Jums vajadzēs:

– suši rīsus (varbūt kāds var pakomentēt – es internetā ilasīju, ka var izmantot vietējos suši rīsus, kas atrodami nevis suši plauktā, bet rīsu plauktā, ka tie esot lētāki un ir gana labi. bet es pagaidām neesmu mēģinājusi, tāpēc nevaru droši to apgalvot.  es šajā reizē izmantoju suši rīsus no suši plaukta, ražotus Itālijā)

– rīsu etiķi

– sāli, cukuru

– suši nori lapas

– sojas mērci (visiem garšo Kikkoman)

– vasabi mārrutkus

– marinētu ingveru (šis gan man negaršo, tāpēc es viņu neēdu, bet parasti visi ēd kopā ar suši)

+ pildījums

pildījums var būt visadažādākais: krabju nūjiņas, tunča fileja, avokādo, garneles, krabju nūjiņas, kūpināts zutis, lasis, gurķis, filadelfijas siers u.t.t. šajā gadījumā es pildīju suši ar filadelfijas sieru, lasi un svaigiem gurķiem. sākumā īsti nevarēju saprast kā var pildīt suši ar krēmsieru, bet viss kārtībā, viņu ar tējkaroti ņem no trauciņa un izkārto uz rīsiem; pēc tam, kad satin, viss ir kārtībā.

Pagatavošana:

Sushi-11. Uzvāriet rīsus. 1 glāze rīsu, 2 glāzes ūdens. Tāda proporcija. Var pusglāzi rīsu, 1 glāzi ūdens. Ja nerīkojat lielas viesības, bet mazas vakariņas ar uzkodām, ar to pietiek.

2. Rīsu etiķī izšķīdiniet cukuru un sāli. Apmēram tā – glāze etiķa (vai nedaudz mazāk, 1 tējkarote sāls, 2 tējkarotes cukura, bet tas tā nosacīti, var savādāk)

3. Pārlejiet uzvārītos rīsus ar etiķi, iemaisiet kārtīgi un atstājiet rīsus atdzist.

4. Sagatavojiet pildījumu.

5. Izmantojot bambusa paklājiņu, satiniet rīsus un pildījumu suši lapās un pasniedziet.

Šeit var redzēt kā tas viss izskatās:

Un te lietas, kas man liekas svarīgas:

– Ietiniet bambusa paklājiņu no abām pusēm pārtikas plēvē, tā būs ērtāk strādāt un viņš nesasmērēsies ar rīsiem, kas iespējams, izbirs vai nobirs no lapas.

– Strādājiet ar tīrām rokām, bet nemazgājiet ar ziepēm, jo tad suši būs ziepju piegarša.

– Ja izmantosiet pusi no suši lapas, sanāks ideāla izmēra nelieli gabaliņi, ko bez grūtībām un sadalīšanas var apēst.

– Suši lapa (puslapa) jāliek ar grumbuļaino pusi uz augšu. Pildījums jāliek uz grumbuļainās puses.

– Pirms ņemat rīsus, lai uzklātu uz suši lapas, saslapiniet ūdenī rokas, lai rīsi nelīp klāt.

– Rīsus klājiet plānā kārtiņā, 2 rīsu biezumā (5 mm). Ja uz puslapas uzklāsiet biezākā slānī nesanāks aizrullēt ciet.

– Rīsus uzklājiet rūpīgi līdz malām, bet augšējo galēju malu atstājiet tukšu, apēram 1,5 – 2 cm.

– Blakus nolieciet samitrinātu dvieli. Dvielī, ja nepieciešamsvar noslaucīt pirkstus un pēc katra grieziena var noslaucīt nazi.

– Lasīju, ka satītiem suši esot jānogriež gali un tos nepasniedz. Tad lūk – ja smuki izliek rīsus līdz malām, gali nav jāgriež nost. Vienkārši pasniedzot, galus uzliek uz šķīvja ar apakšu. Viņi nav tik gludi un skaisti kā griezuma vietas, bet ir pilni, tā ka mierīgi var pasniegt, vienīgi ar galiem uz leju.

– Griešanai jāizmanto ass nazis.

Ja jums ir arī kādi padomi un knifiņi, ierakstiet komentāros.

Lai Jums labi garšo!

Sushi-2

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Austrumu virtuve, Tematiskie ēdieni, Uzkodas ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s