Gulašs ar pupiņām

Babgulas-10Gulašs laikam ir mana iecienītākā ziemas zupa. Atvedu no Ungārijas papriku, atvedu recepti, Pištu (lielisku čili piedevu no burciņas, ko katrs var pievienot savā sķīvī), ugunskura katlu, un tā arī gulašs iekļāvās manā regulārajā ēdienkartē. Jo viss ir. Čili iepakojumu vienā reizē nevar izlietot. Bet, starp citu, ziemai ļoti piemērota zupa. Jo vairāk čili klāt, jo vairāk silda. Gulašs ir parastais, un ir ar pupiņām (Babgulašs). Šoreiz kāreiz ar pupiņām. Bet lai vai kāds gulašs tas būtu, ir dažas nianses, kas man ir ļoti svarīgas. Pirmais – un to man iemācīja paši ungāri – ja zupa liekas par asu, tad nekādā gadījumā nevajag un nav vērts pa virsu dzert ūdeni, jāuzēd svaiga baltmaize. Tā noņems dedzināšanu daudz efektīvāk. Un tad runājot par garšu. Nav jau obligāti simtprocentīgi jāievēro recepte, kā rakstīts. Var soli pa labi, soli pa kreisi. Bet vārot gulašu, es nekādi nevaru iztikt bez majorāna, bez selerijas saknes, un ļoti gribētos, lai vienmēr ir tieši ungāru čili (pulveris), jo zupa no viņiem iegūst savu skaisti sarkano krāsu. Visi pārējie čili zupu iekrāso, labākajā gadījumā, oranžu. Nu, patiesībā, visas pārējās sastāvdaļas arī ir diezgan svarīgas. Vienīgais, var izmantot liellopu gaļu, un var arī cūkgaļu. Manā pasaulē tas zupas garšu īpaši neietekmē. Ietekmē tieši garšvielas un garšsaknes. Es jums uzrakstīšu īsto recepti precīzi kā no grāmatas, bet, kā jau teicu, var nedaudz improvizēt.

Jums vajadzēs:

– cūkgaļas gabalu sagrieztu gulaša gabaliņos

– glāzi izmērcētu pupiņu

– 2 sīpolus

– 2 piparus (paprikas)

– 4-5 kartupeļus

– 1 burkānu

– 100 g pētersīļa sakni

– 50 g selerijas sakni

– 2 tomātus (ziemas sezonā, kad tomāti ir bezgaršīgi, var izmantot tomātus savā sulā no bundžām)

– 5 ķiploka daiviņas

– sāli

– paprikas pulveri

– majorānu

– maltas ķimenes

Pagatavošana:

1. Apcepiet katlā sasmalcinātus sīpolus.

2. Pievienojiet sagrieztas paprikas, tomātus un gaļu. Visu kopā nedaudz pasutiniet, kamēr no dārzeņiem atdalās sula.

3. Pievienojiet paprikas pulveri, sāli, ķimenes, majorānu un sasmalcinātu ķiploku. Sautējiet visu uz lēnas uguns. Ja nepieciešams, pievienojiet nedaudz ūdens. Bet man vienmēr ūdens ir pieticis no gaļas un dārzeņiem. Kas attiecas uz paprikas pulveri, tad ir asais un neasais. Neaso var pievienot 1 ēdamkaroti, lai ir krāsa un garša. Aso skatieties, ka nepārspīlējat. Sāciet ar ceturtdaļtējkaroti un tā pamazām.

4. Kad gaļa gandrīz gatava, pielejiet ūdeni, pievienojiet sagrieztus burkānus, pētersīļa sakni, pupiņas, kartupeļus un vāriet kamēr viss gatavs. Ja nepieciešams, beigās pievienojiet vēl garšvielas un sāli.

Pasniedziet ar svaigu baltmaizi un čili pārslām vai svagi sagrieztiem asajiem pipariem, ko katrs sev šķīvī var pievienot pēc garšas.

Lai jums labi garšo!

Babgulas-3Babgulas-9

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Tematiskie ēdieni, Ungāru virtuve, Zupas ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s