Strogonovs

Stroganovs-8Sarunājam tā – ja kādam liekas, ka, izlasot šo recepti, Strogonova kungs kapā riņķī apgriezīsies, tad saucam šo par gaļas mērci. Jo pilnīgi noteikti ir kaut kādi noteikti pagatavošanas knifi, ko ieviesies tieši Strogonovs, kā vārdā ir nosaukts šis ēdiens. Bet šobrīd jau ir tik daudz variāciju (katrai saimniecei sava recepte), ka es vispār šaubos, ka kaut kur var atrast visautentiskāko. Uzreiz varu pateikt, ka strogonovu parasti gatavo no liellopa gaļas. Bet. Ne jau vienmēr un obligāti ir jāievēro visi noteikumi. Tāpēc var arī no cūkgaļas, ja cūkgaļa liekas garšīgāka vai ir brīvāk pieejama. Un strogonovu var pagatavot divos veidos – ātro un lēno. Ja ir jau gatavas piedevas – kartupeļi, rīsi, nūdeles, tad var gatavot ātro. Ja sākat gatavot mērci un saprotat, ka jāmizo vēl kartupeļi, tad var gatavot ilgo – lai neatdziest kamēr vārās/cepās kartupeļi.

Jums vajadzēs:

– liellopa gaļu vai cūkgaļu

– 2-3 sīpolus (var sīpolu vietā izmantot sēnes, vai gan sīpolus,  gan sēnes)

– 2 glāzes buljona – var vārīt, var izmantot iepriekš sasaldēto, bet liela nelaime nebūs, ja uztaisīsiet no kubiņa

– 2 ēdamkarotes tomātu pastas

–  3 ēdamkarotes krējuma (krējumu un tomātu pastu lieciet uz aci – pēc garšas, nav obligāti jāievēro šīs proporcijas)

– lauru lapas

– čili piparus

– sāli un eļļu vai sviestu apcepšanai

Pagatavošana:

1. Sagrieziet gaļu samērā plānās šķēlēs, izklapējiet līdz 1 cm biezumam un tad sagrieziet 1 cm šaurās garenās strēmelītēs. Jāgriež perpendikulāri šķiedrai, tad gaļa pati mutē kusīs.

Stroganovs-1

2. Sagriezto gaļu apcepiet uz sakarsētas pannas 2-4 minūtes. Tad noņemiet no pannas.

3. Apcepiet uz pannas sīpolus, kamēr paliek zeltaini. Ja izmantojat sēnes, tad apcepiet sēnes vai sēnes kopā ar sīpoliem, kamēr sēnes gatavas un sīpoli zeltaini.

4. Kad sīpoli apcepti, pielejiet klāt siltu buljonu, iemaisiet tomātu pastu, krējumu, pievienojiet lauru lapas, čili pārslas. Visu labi samaisiet un lieciet klāt gaļu. Tālāk, ja tas ir lēnais strogonovs, tad uz lēnas uguns sutiniet kādas 40 – 60 minūtes. Ja tas ir ātrais strogonovs, tad iemaisiet mērcē gaļu un ņemiet nost no uguns. Gaļas strēmelītes pa tām 2-4 minūtēm būs jau izcepušās gatavas un mīkstas, tāpēc būtībā nav vairs vajadzības viņas gatavot un ātrajā variantā var pasniegt uzreiz.

5. Pasniedziet ar kartupeļu biezputru, vārītiem ceptiem kartupeļiem, makaroniem, rīsiem, griķiem – ar savām mīļākajām piedevām. Plus – strogonovs ideāli sader ar marinētiem gurķiem.

Lai jums labi garšo!!!

Stroganovs-10Stroganovs-11

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Cūkgaļa, Liellopu gaļa, Pamatēdieni ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

6 Responses to Strogonovs

  1. Anonīms saka:

    Uz kādu gaļas daudzumu šī recepte ir? Kādi 300-400 g?

  2. Anonīms saka:

    Tas nav strogonovs!

  3. Briedis saka:

    Nestriidieties, tas tak ir Kristines stroganovs, un vina dalas ar citiem, ja tev ir sava recepte ludzu raksti tad meginaasim to uztaisiit 🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s