Harčo zupa

Harco-1

2015. gada ēšanas sezonu es atklāju ar harčo zupu. Harčo ir gruzīnu zupa, un, kā jau parasti, katra saimniece to gatavo savādāk. Bet pamatā recepte ir vienāda. Tāpēc variet droši improvizēt. Es šai harčo zupai pievienoju valriekstus. Runā, ka Gruzijā valriekstus nepievieno vienīgi vīnam. To pašu es varētu teikt par kinzu. Bet, ja riekstus vai kinzu izlaidīsiet, arī nebūs liela nelaime. Šī zupa ir lieliska kā pamatēdiens, jo ir bieza un sātīga.  Bet pagatavošana prasa diezgan daudz laika, tāpēc to ērti gatavot brīvdienās, kad nekur nav jāsteidzas un var pusi dienas pavadīt virtuvē.

Jums vajadzēs:

Harco-6– liellopu gaļu

– 3-4 ķiploka daiviņas

– burkānu

– sīpolu

– glāzi rīsu

– zaļumus – pētersīļus, kinzu, dilles

– tkemali (ja nav tkemali, var izmantot tomātu pastu, lai arī tas nebūs tik smalki)

– pusglāzi sauso garšvielu un piparu. var izmantot maisījumu hmeļi-suneļi. vai arī majorānu, baziliku, čili piparus, maltu koriandru, dilles, piparmētru

– pusglāzi maltu valriekstu

Pagatavošana

1. Vispirms no liellopu gaļas jāuzvāra labs buljons. Lieciet vārīties gaļu uz aptuveni 2 stundām. Vāriet uz lēnas uguns.

2. Kad buljons gatavs, izņemiet gaļu, sagrieziet to mazos gabaliņos un lieciet atpakaļ zupā.

3. Sagrieziet burkānu un sīpolu. Ja vēlaties, lai sīpols saglabā struktūru un neizšķīst, grieziet to nevis tā kā parasti – pusgredzenos, bet šķērsām, gareniski.

4. Pievienojiet buljonam tkemali vai tomātu pastu. Pēc garšas. Bet aptuveni pusglāze varētu būt labi. Ideja ir tāda, ka tkemali vai tomātu pasta piedod buljonam skābumu. Vasarā var pievienot arī svaigas sagrieztas aličas. Un, ja tomātu pasta ir par saldu, tad var pievienot nedaudz balzamiko etiķa vai granātābolu sulu.

5. Pēc 5 minūtēm pievienojiet burkānus. Vāriet 10 minūtes.

6. Pievienojiet sīpolus. Uz lēnas uguns vāriet pusstundu.

7. Pievienojiet zupai rīsus. Vāriet 10 minūtes

8. Sagatavojiet riekstu – ķiploku maisījumu. Sablenderējiet kopā riekstus un ķiplokus vai saspiediet piestā. Pievienojiet zupai. Vāriet 15 minūtes.

9. Un tagad beidzot pievienojiet sausās garšvielas un sāli. Vāriet zupu vēl 5 minūtes.

10. Tad beigās pievienojiet sasmalcinātus svaigos zaļumus, pavāriet 2 minūtes un viss. Ņemiet zupu nost no uguns un atļaujiet pastāvēt un savilkties minūtes 20 – 30.

Pasniedziet ar lavašu.

Lai jums labi garšo!

Harco-3Harco-4

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Gruzīnu virtuve, Tematiskie ēdieni, Zupas ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s