Pelēkie zirņi ar speķi

Pelekie zirni-1Pelēkie zirņi ar speķi ir viens no garšīgākajiem latviešu ēdieniem. It īpaši, ja speķis ir labs. Bet tagad nav problēmu dabūt visdažādākos veidos kūpinātas cūkgaļas krūtiņas, tāpēc katrs var izvēlēties sev mīļāko. Ziemassvētki ir ģimenes svētki, tāpēc ēst var daudz. Kad visi cepeši, karbonādes un cūkas šņukuri apēsti, var ķerties klāt zirņiem. Vai arī otrādi. Ar zirņiem viss ir vienkārši, jāievēro tikai viena lieta – sāls jāliek klāt, kad zirņi jau izvārījušies, savādāk, ja pieliksiet sākumā, zirņi mīksti neizvārīsies. Teikšu godīgi – neesmu eksperimentējusi. Varbūt nav taisnība, bet tas nav to vērts, lai pārbaudītu. Sāls beigās, un viss kārtībā. Pie zirņiem noteikti pasniedziet kefīru. Kas var būt labāks?

Jums vajadzēs:

– pelēkos zirņus

– žāvētu cūkgaļas krūtiņu

– sīpolu

– krējumu

– kefīru

– dekorēšanai kādu zaļumu – purava sloksnītes, pētersīli

Pagatavošana:

1. Iepriekšējā vakarā lielā ūdens daudzumā iemērciet zirņus, lai uzbriest.

2. Vāriet zirņus uz lēnas uguns apmēram stundu – kamēr mīksti. Kad zirņi mīksti, pievienojiet sāli. Neliels triks, ja zirņi jāpasniedz vēlāk – zirņus var atstāt ūdenī, un, kad atnāk ciemiņi, tad var uzsildīt. Šo man iemācīja draudzene Ieva, šis ir pārbaudīts, un nekas zirņiem nenotiek, ja viņi stāv ūdenī. Pirms pasniegšanas ūdeni nolejiet.

3. Kamēr vārās zirņi, sasmalciniet sīpolu, sagrieziet kubiciņos žāvēto gaļu un abus kopā lieciet uz ļoti lēnas uguns pannā vai katlā gatavoties (karsēties). No gaļas iztecēs viss garšīgais speķis un izveidosies ideālā zirņu mērce.

4. Pasniedzot, pārlejiet zirņus ar speķa mērci, pievienojiet karoti krējuma un pārkaisiet ar zaļumiem. Pasniedziet ar kefīru. Ļoti garšīgi.

Lai jums labi garšo!

Pelekie zirni-3Pelekie zirni-4

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Cūkgaļa, Latviešu virtuve, Pamatēdieni, Tematiskie ēdieni ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

2 Responses to Pelēkie zirņi ar speķi

  1. Inese Poga Art Gallery saka:

    Žēl, ka te Kanādā nevar dabūt īstus pelēkos zirņus, šis ēdiens garšo burvīgi!

  2. Anonīms saka:

    A pie mums anglijā viņus var dabūt un mēs gatavojam šad un tad jo garšīgi 🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s