Ratatouille (ratatujs, ratatui) – kabaču, baklažānu un tomātu sautējums

Ratatui-1

Te būs ēdiens veselai nedēļai – trīs vienā. Nu labi, varbūt 1 dienai trīs edienreizēm. Viss atkarīgs no apetītes un pagatavotā daudzuma. Bet tiešām no viena ēdiena uzreiz veselas 3 variācijas. Sautējums ar šķidrumu kā zupa, sautējums kā piedeva vistai un pica. Ratatujs kļuvis neparasti slavens pateicoties multfilmai par žurku. Tas ir vienkāršs un lēts franču zemnieku ēdiens pagatavots no sezonas dārzeņiem. To var gatavot plītī, to es izmēģināju uzreiz pēc filmas “Gardēdis” (tā viņa saucas latviski) noskatīšanās. Un var gatavot katlā, kā aprakstīts grāmatā “Francūzietes nekļūst resnas”. Visas trīs versijas ir ļoti labas, ļoti vienkāršas, viegli pagatavojamas, lētas dārzeņu sezonā. Sautējums – ratatujs labāk garšo nedaudz iestāvējies – nākamajā dienā. Bet tā ir ar visām zupām un sautējumiem.

Jums vajadzēs:

Darzeni-1– baklažānus (piemēram 2 baklažānus, 2 kabačus + tik pat daudz tomātu; lai proporcionāli viss ir vienā daudzumā)

– kabačus vai cukini

– tomātus

– ķiploka galviņu vai pusķiploku (atkarīgs no tā cik ļoti jums garšo ķiploki; vispār – jo vairāk jo labāk)

– pētersīļus vai/un baziliku

– sāli, piparus

– pasniegšanai – extra virgin olīveļļu un svaigus zaļumus – pētersīļus un/vai baziliku

Pagatavošana:

1. Sagrieziet ripās baklažānus, kabačus vai cukini, tomātus un kārtojiet katlā kārtās: baklažāni, tomāti, kabači. Pa vidu kārtām uzberiet sāli, svaigi maltus melnos piparus, salieciet ķiploka daiviņas un pētersīļus vai baziliku.

Ratatui-2Ratatui-32. Uzlieciet kaltlam vāku un lieciet uz ļoti lēnas uguns sautēties. Sautējiet 2 – 2,5 stundas. Ūdeni pievienot nevajag, jo no dārzeņiem izdalīsies pietiekami daudz šķidruma. Bet sautēšanas laikā paskatieties, vai karstums nav pārāk liels un vai šķidrums neiztvaiko un sautējums nepiedeg. Bet normāli tam nevajadzētu notikt. Kad gatavs, nogrieziet uguni, atstājiet pastāvēt 20 minūtes, lai savelkas un pasniedziet zupas šķīvjos vai bļodiņās kopā ar dārzeņu šķidrumu. Pārlejiet ar extra virgin olīveļļu un pārkaisiet ar zaļumiem. Pēc garšas vēl pievienojiet sāli un svaigi maltus melnos piparus.

Ratatui-4Otrajā variantā ratatui pasniedz kā piedevu pie vistas vai citas gaļas ēdieniem.

Ratatui-6Trešajā variantā no sautējuma pāri palikušos dārzeņus liek uz picas. Jāpagatavopicas mīkla – 2 glāzes miltu, pustējkarote sāls, tējkarote cukura, tējkarote ar kaudzi sausā rauga, 2 ēdamkarotes olīveļļas, pusglāze silta ūdens. Ūdeni labāk sākumā liet mazāk, un ja vajag, tad papildināt. Lejiet pusglāzi un mīciet mīklu, lai izveidojas stingra mīkla, kas nelīp pie rokām. Ja gadās, ka mīkla ir lipīga un par šķidru (ūdens par daudz, tad beriet pa bišķiņam klāt miltus). Tad lieciet mīklu uzrūgt. Kad mīklas apjoms ir dubultojies, atdaliet daļu īklas un izveidojiet izspaidiet picas pamatni, lieciet uz cepamplāts, uz picas lieciet sautētos dārzeņus, mocarella sieru (vai citu sieru, var likt arī gaļu, šķiņķi, vistu, salami), pārkaisiet ar sāli, pipariem un cepiet uzkarsētā plītī kamēr gatavs. Pica arī ir garšīgāka, kad ir pastāvējusi un savilkusies. Atdzisusi garšo daudz labāk nekā pavaisam svaiga. Laikam vislabāk ir uzcept, atdzesēt lai garšas savelkas un tad vēlreiz uzsildīt.

Ratatui-8 Lai Jums labi garšo! Bon appettit!!!

Ratatui-5

Ratatui-7

Ratatui-9

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Bez gaļas, Dārzeņu ēdieni, Franču virtuve, Pamatēdieni, Sautējumi, Tematiskie ēdieni ar birkām , , , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s