Aukstā zupa ar zirņiem un kurkumu turku gaumē

Zirnu auksta zupa-3Vēl viena aukstā zupa ar kefīru. Šogad sekoju savam plānam un eksperimentēju ar aukstajām zupām. Pagaidām visas pēc turku receptēm. Bet uz kefīra bāzes, ļoti vienkāršām sastāvdaļām. Laikam tāpēc mani piesaista. Un starp citu – viena šāda maza aukstās zupas krūzīte ir kā absolūta veselības bumba. Es pat nezinu no kura gala sākt, lai aprakstītu visu veselīgo, kas sakoncentrēts šajā mazajā, garšīgajā zupas tasītē. Labi, varētu sākt ar kefīru. Par laimi mēs dzīvojam tādā vietā, kur kefīru var dabūt ziemā, vasarā, rītā, vakarā. Es savu dzīvi bez kefīra nekādi nevaru iedomāties. Ļoti garšo. Un izrādās, ka kefīrs nāk no Kaukāza reģiona un tiek uzskatīts par kaukāziešu jaunības eliksīru.

Pagājušā gadsimta sākumā krievu zinātnieks Iļja Mečņikovs, novērojot Krievijas stepju un Bulgarijas lauku iedzīvotājus, nonāca pie secinājuma, ka viņu ilgmūžībai un labai veselībai ir tieša saistība ar šo iedzīvotāju lietoto uzturu. Viena no galvenajām un neatņemamām uztura sastāvdaļām viņiem bija pienskābo baktēriju fermentēts piens. Tāpēc Iļja Mečņikovs, vēlākais Nobela prēmijas laureāts, izvirzīja hipotēzi, ka „slikto baktēriju” aizvietošana ar „labajām” zarnu traktā varētu jūtami uzlabot veselību.

Plus kefīrs lieliski nostiprina imunitāti.

Nākamais – zirņi ar kurkumu.

Īrijā, Korkas onkoloģijas centrā zinātnieki atklājuši, ka kurkuma nogalina vēža šūnas. Un tas vēl nav viss. Tātad izrādās, ka kurkuma ir

1. lielisks pretvēža līdzeklis,

2. nostiprina imunitāti,

3. kurkuma ir dabisks antibiotiķis,

4. kurkuma asinīs pazemina holesterīna un cukura līmeni,

5. tā ir lielisks antioksidants – pretiekaisuma līdzeklis un antiseptiķis,

6. kurkuma labi ietekmē organismu pēc apstarošanas un aknu cirozes un alcheimera slimības gadījumos,

7. tā sasilda un attīra asinis,

8. veicina gremošanu un nomāc vēlmi pēc saldumiem un pārlieku taukainiem ēdieniem,

9. kurkuma pasargā aknas no dažādām toksiskām vielām,

10. un kas svarīgi !!! – Indijā kurkuma jau kopš seniem laikiem tiek uzskatīta par līdzekli, kas saglabā jaunību un skaistumu (ak, kāpēc, es to tik vēlu uzzināju?!),

11. kurkumu iesaka lietot arī cukura diabēta slimniekiem.

Diezgan unikāla garšviela izklausās, vai ne? Droši vien, ka nevajag uzreiz skriet uz garšvielu stendu un lielos daudzumos sākt lietot tikai kurkumu. Bet, katrā ziņā, kad nākamreiz ēdīsiet kaut ko ar karija piedevu, atcerieties, ka tā sastāvā ir šī superveselīgā garšviela, kas visos veidos pozitīvi ietekmē jūsu veselības stāvokli un paildzina jaunību un skaistumu.

Kurkuma ir tas pats, kas ar otru nosaukumu sastopamais tumeriks. Kurkuma = tumeriks.

Plus neapšaubāmi labumi no lauru lapas un pārējiem zaļumiem. Tagad saprotat – īsts veselības kokteilis.

Auksta zirnu zupa-8

Jums vajadzēs:

– 4 glāzes kefīra

– 1 glāze zaļo zirnīšu (svaigu)

– 1/3 glāzes dilles (vai loki un pētersīļi, rukola, citi zaļumi)

– nedaudz svaigas piparmētras (autentiski, bet var iztikt bez, ja liekas pārāk neparasti)

– pustējkaroti kurkumas

– lauru lapu

– olīveļļu

– sāli

Pagatavošana:

1. Ielejiet katliņā ūdeni, pievienojiet zirņus, sāli, lauru lapu, kurkumu, nedaudz olīveļļu un uzvāriet. Vāriet 5 – 7 minūtes. Pēc tam nokāsiet. Zirņu ūdeni var liet ārā vai arī var izmantot kā buljonu vai var pievienot kefīram. Man personīgi nepatīk kefīru atšķaidīt ar ūdeni. Bet var.

2. Sajauciet traukā zaļumus, zirņus, kefīru. Atdzesējiet ledusskapī. Pasniedzot dekorējiet ar paprikas pārslām vai paprikas pulveri un zaļumiem.

Lai jums labi garšo un lai lieliska veselība!

Zirnu auksta zupa-4

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Austrumu virtuve, Bez gaļas, Zupas ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

2 Responses to Aukstā zupa ar zirņiem un kurkumu turku gaumē

  1. Anonīms saka:

    Turku aukstā zupa – izklausās garšīgi! BET – varbūt labāk pamēģināt ar turku zirņiem?
    Loreta

  2. deiliko2 saka:

    Hmm, varbūt var pamēģināt arī ar turku zirņiem. Tad būs pavisam turku 🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s