Cūkgaļas cepetis ar dārzeņiem un plūmju mērci

Gala darzeni-6Cepešu gatavošana pēdējā laikā man ir īsts atradums. Iešauj gaļu cepeskrāšnī, pēc pusotras stundas izņem ārā un viss gatavs. Nekādas noņemšanās (kā piemēram ar karbonāžu vai kotlešu cepšanu, kas nenoliedzami ir ļoti garšīgi, bet ne vienmēr tam pietiek laika). Un cepeti var ne tikai pasniegt kā silto pamatēdienu, bet pēc tam aukstu to var griezt uz sviestmaizēm un ēst desas vietā. Garšo nesalīdzināmi labāk. Un pagatavošana nesagādā nekādas galvassāpes. Domāju, ka varianti ir dažādi, katram jāatrod sev piemērotais. Varbūt var gaļu gatavot cepammaisos, ja nav cepeškrāsns, cepeti var vārīt, tikai tad varbūt viņš vairs nesauksies cepetis, bet toties vienalga būs ļoti garšīga vārīta gaļa varbūt var cept uz plāts pārklātu ar foliju (ar spīdīgo pusi uz iekšpusi). Bet man ir keramikas trauks ar vāku un es to šobrīd ekspluatēju uz pilnu jaudu. Vai arī čuguna pīle, kas ir tik pat laba, bet šobrīd ir atvaļinājumā, jo strādā keramikas trauks.

Jums vajadzēs: 

– cūkgaļas gabalu

– garšvielas.

Es šo cepeti gatavoju ar svanetijas sāli, bet tās var būt arī citas garšvielas – timiāns, rozmarīns, sāls, pipari. Vai arī kopā ar gaļu var salikt garšaugus – sīpolu, burkānus, ķiploku, selerijas vai pētersīļa sakni.

– eļļu

– sviestu

– dārzeņus: burkānus, ziedkāpostus, brokoļus

Mērcei

– olīveļļu, plūmju mērci no burciņas vai kādu skābu ievārījumu, sāli, piparus, balzamiko etiķi.

Pagatavošana:

1. Uzkarsējiet cepeškrāsni. Ierīvējiet gaļu ar olīveļļu un svanetijas sāli (garšvielām). Lieciet gaļu traukā, pielejiet nedaudz ūdens un lieciet cepeškrāsnī uz 1,5 stundu.

2. Pa to laiku uzvāriet burkānus (minūtes 15), ziedkāpostus un brokoļus (minūtes 5 – 10). Pārbaudiet vai dārzeņi mīksti iedurot ar nazīti. Nolejiet ūdeni.

3. Pagatavojiet mērci. Sajauciet traukā plūmju ievārījumu vai mērci, olīveļļu un balzamiko etiķi. Pēc garšas pievienojiet sāli, piparus, garšvielas.

4. Pēc pusotras stundas pārbaudiet vai gaļa mīksta, izslēdziet plīti. Pannā uzkarsējiet sviestu ar cepamo olīveļļu. Ja karsē tikai sviestu, sviests visbiežāk sāk degt, ja karsē kopā ar olīveļļu, tad sviests nedeg, bet sviesta garša ir. Apcepiet burkānus, ziedkāpostus un brokoļus.

Gala darzeni-1Sagrieziet cepeti šķēlītēs. Pasniedziet ar apceptajiem dārzeņiem un plūmju mērci.

Gala darzeni-2Gala darzeni-3Ticiet man – ļoti vienkārši, ļoti smalki un krāšņi un ļoti ļoti garšīgi!

Lai jums labi garšo!

Gala darzeni-5

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Cūkgaļa, Pamatēdieni ar birkām , , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s