Dārzeņu zupa ar gaļu un rīsiem

Darzenu zupa-3Šī ir manā izpratnē visklasiskākā dārzeņu zupa ar gaļu. Šādu zupu, cik es esmu redzējusi, ar minimālām variācijām vāra katrā klasiskā latviešu ģimenē. Iespējams bez rīsiem. Bet pamatā vārīta no kauliņiem, un gaļas buljonam pēc tam pievienoti dārzeņi. Iesākumā man bija doma gatavot itāļu minestroni (viens no itāļu zupas paveidiem; vispār itāļiem ir zuppa, minestra un brodo). Bet itāļu minestrone man ļoti ātri pārvērtās par latviešu klasisko dārzeņu zupu, jo man nav artišoki. Un ja nav artišoki, tad šajā zupā vairs nav nekā itāliska. Bet tam būtībā nav nekādas nozīmes. Patiesībā ir jau ir šis tas itālisks, jo, kā rakstīts manā itāļu pavārgrāmatā, mūsdienās par minestroni sauc “graudaugu, makaronu vai rīsu un dārzeņu kombinācijas, ja vien, pievienojot buljonu, veidojas plūstoša masa”. Kā parasti, galvenais nav nosaukums, bet rezultāts – ļoti garšīga, klasiska zupa. Ne ko pielikt, ne atņemt.

Jums vajadzēs:

– kaulus buljonam

– garšaugus, garšvielas buljonam – veselu sīpolu, kaltētus pētersīļus, lauru lapas, kaltētus čili piparus vai melnos graudu piparus

– pāris burkānus

– kāpostu

– selerijas sakni

– dažus kartupeļus

– rīsus

– sviestu

Pagatavošana:

1. Lieciet vārīties kauliņus ar gaļu. Man bija saglabājušās ribiņas, kas nogrieztas no cepeša. Bet var nopirkt speciāli zupas kauliņus ar gaļu. Kad uzvārās, ar putu karoti noņemiet putas, pievienojiet garšaugus, garšvielas un uz lēnas uguns vāriet stundu, pusotru.

2. Tad izņemiet kaulus no buljona nedaudz atdzesējiet. Pievienojiet sagrieztus kubiņos dārzeņus – burkānus, kāpostu, selerijas sakni, kartupeļus un rīsus. Visu liek ar tādu aprēķinu, ka vārīsies 20 – 30 minūtes. Ja dārzeņi ir jauni – jauni burkāni, jauni kāposti, tad tie izvārās ļoti ātri, ātrāk kā rīsi. Ja dārzeņi ir veci – no iepriekšējās sezonas, no pagraba, tad kāposti un burkāni vārās ilgāk kā kartupeļi. Atkarībā no dārzeņu stāvokļa, tad tādā secībā lieciet zupas katlā.

3. Gaļu atdaliet no kauliem, sagrieziet vai sadaliet mazos gabaliņos, pielieciet zupai. Un pievienojiet garšai 1-2 ēdamkarotes sviesta. Ja gaļa nav bijusi pārlieku trekna un zupa tāpat jau nav pietiekoši/pārāk pilnīga. Bet, ja buljons ir normāls bez pārmērībām, tad no sviesta nav jābaidās, sviestā ir mazāk kaloriju nekā olīveļļā. Francūži, kas visu gatavo ar sviestu nav īpaši resna nācija, viņi ir pat slaidi. Sviests tikai ēdienam piešķir labāku garšu. Un, ja zupai jau ir pievienots sviests, tad pasniedz to bez krējuma. Bet ja gatavo pēc latviešu tradīcijām bez sviesta, tad pēc latviešu tradīcijām var pasniedzot zupai pievienot krējumu un sasmalcinātas dilles.

Lai jums labi garšo!

Darzenu zupa-2

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Zupas ar birkām . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s