Zaļo lēcu zupa ar žāvētām ribiņām

Zalo lecu zupa-1Šī ir absolūta klasika. Latviešu klasika pilnīgi noteikti. Mums ir visgaršīgākās žāvētās ribiņas pasaulē. Un katrs latvietis zina, ka visgaršīgākās zirņu, pupiņu, lēcu (un skābeņu) zupas sanāk ar žāvētām ribiņām. Ne vienmēr un ne visur gan viņas var dabūt. Tad var improvizēt ar žāvētu krūtiņu vai svaigu gaļu. Bet ja ir dabūjamas ribiņas, ņemiet ribiņas, kamēr dod.

Jums vajadzēs:

– žāvētas (kūpinātas) ribiņas

– sīpolu

– 3 ķiploka daiviņas

– 2 lauru lapas

– 2 burkānus

– 3 kartupeļus

– lēcas

– sāli, piparus

Pagatavošana:

1. Lieciet katlā vārīties ribiņas, nomizotu veselu sīpolu. Sīpolu vārīšanās beigās varēs izņemt ārā. Ja garšo vārīti sīpoli, sagrieziet kubiņos un lieciet zupā sagrieztu nevis veselu. Lieciet klāt lauru lapas un sasmalcinātu ķiploku. Pavāriet apmēram pusstundu.

2. Pievienojiet sagrieztus burkānus. Pievienojiet lēcas. Lēcas ir dāžādas. Citas vārās ātrāk, citas lēnāk. Man uz šīm zaļajām, uz paciņas bija rakstīts, ka jāvāra 25 minūtes. Bet var būt arī ātri vārāmās (15 min) – skatieties uz paciņas un kontrolējiet laiku attiecībā no lēcu vārīšanās ilguma. Es rēķināju, ka lēcas vārīsies pusstundu, kartupeļi 10 minūtes, tāpēc sākumā liku lēcas un pēc 15 min pievienoju sagrieztus kartupeļus. Ja tās ir ātri vārāmās lēcas, tad lieciet uzreiz kopā ar kartupeļiem.

3. Vārīšanās beigās pēc garšas pievienojiet sāli, piparus. Izņemiet sīpolu. Izņemiet ribiņas. Atdaliet gaļu no kauliem un lieciet gaļu atpakaļ katlā. Ņemiet zupu nost no uguns un atstājiet pastāvēt 20 minūtes, lai garšas savelkas.

Pasniedzot var pārkaisīt ar zaļumiem, piemēram, lokiem, dillēm. Un krāšņumam var izdekorēt ar marinētu papriku, ja ir ledusskapī kāda burciņa aizķērusies.

Lai Jums labi garšo!

Zalo lecu zupa-2

Advertisements
Šis ieraksts tika publicēts Zupas ar birkām , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s